Laden...

Voormalig zieke Eva (van de verjaardagsactie) uit Assen heeft eigen billboard aan de A28

Logo van de Dagblad van het Noorden

Rosa Timmer • Vandaag, 16:27 • Drenthe

Eva samen met haar vader Sharrol Pattiwael voor hun billboard aan de A28. Foto: Jaspar Moulijn

Eva Pattiwael (3) uit Assen die vorig jaar meer dan 27.000 verjaardagskaarten kreeg omdat ze een intensieve kankerbehandeling moest ondergaan, is sinds een paar maanden ‘schoon’. Haar ouders hebben de Stichting Ewingsarcoom Verdient Aandacht (Stichting EV@) opgericht. Zaterdag kreeg de stichting een eigen billboard aan de A28, met Eva als icoon.

Bij het kantoor van de ANWB aan de Amerikaweg in Assen gaat Eva het hek door met haar ouders. Daarachter is het grasveld waar het grote billboard staat.

De kleine Eva (3) rent vooruit en lijkt nu, nog maar een paar maanden na haar laatste chemo in niets meer op hoe ze eruit zag toen ze nog ziek was . Toen had ze een sonde in haar neus, een kaal koppie en een in- en in wit gezichtje. De behandeling tegen de zeldzame vorm van botkanker was zwaar. 

Nu heeft ze mooie zwarte glanzende haren, is de sonde verdwenen en zie je weer aan haar getinte huid dat ze een Molukse achtergrond heeft. Ze rent rond en plukt voor iedereen bloemetjes, zo blij is ze. Volgende week wordt ze vier en mag ze voor het eerst naar school. Ellen Zwiers, moeder van Eva: ,,We hadden nooit gedacht dat we er nu zo bij zouden staan. Ze gaven haar twintig procent kans en moet je nu eens zien. Maar ze staat nog wel onder strenge controle.’’

Vier miljoen euro nodig voor onderzoek, geen cent minder

Vandaag wordt háár billboard onthuld langs de A28 bij afslag Assen-Noord. Op 100 vierkante meter prijkt een foto van haar gezicht, als icoon voor de stichting EV@ die haar ouders hebben opgericht. Ze willen vier miljoen euro inzamelen voor onderzoek, en geen cent minder.

,,We hebben besloten ook niet in kleine beetjes geld over te maken, maar in één keer de vier miljoen als we dat hebben. Dit is wat het onderzoek kost vanaf de plank tot het bed, en we willen dat dat onafgebroken door kan gaan’’, zegt Zwiers. In plaats van verjaardagskaarten voor Eva’s verjaardag, vragen ze nu iedereen een donatie te doen via de website 

Niels Vanderveen van het bedrijf Greenledwalls heeft zijn donatie inmiddels gedaan, zijn billboard mogen ze een jaar lang gratis gebruiken. Ongeveer 26.000 vertoningen. ,,Elke maand komen hier meer dan twee miljoen auto’s langs, als zij allemaal 2 euro geven ben je er ook’’, zegt hij.

Eva: ‘Het leukste feestje ooit’

Na de kipnuggets van de Mc Donalds en het advies om 1,5 meter afstand te houden, komt Eva’s foto dan eindelijk voorbij. Ze kijkt naar zichzelf en krijgt de grootste glimlach. Ze begint meteen te poseren, iets dat ze de afgelopen maanden ook ziek veel heeft gedaan. Fotografen zijn dol op haar. Het liefst zou ze nog een uur zo zitten, kijkend naar zichzelf. Maar het systeem van Bouwatch gaat zo weer aan, en als ze niet weggaan gaat het alarm af. 

Eva laat zich een beetje tegen haar zin meevoeren en concludeert: ,,Dit was het leukste feestje ooit’’Lees meerDRENTHE

Delen:
Doneer nu