Laden...

Ervaring van Sten

Op 16 maart 2023 is Sten Klok overleden. Hij heeft een loodzware strijd moeten leveren tegen het Ewingsarcoom: een agressieve vorm van botkanker en heeft die strijd helaas niet mogen winnen. Hij mocht slechts 21 jaar worden.

In mei 2020 toen zijn langlopende rugblessure maar niet over ging met bezoeken aan de sportmasseur en fysiotherapeut, werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis, omdat hij een aanval kreeg van hevige koorts. De uitslag van de scan gaf geen onmiddellijke zekerheid of het om een tumor of een cyste ging, dus eerst antibiotica proberen. Daar reageerde hij goed op, dus werd een tumor uitgesloten, omdat die normaliter niet reageert op antibiotica. In augustus weer terugkomen voor controle en door de scan. Toen bleek helaas dat het toch om een tumor ging, met ook al uitzaaiingen in de longen. 

Het was een grote schok voor niet alleen Sten zelf, zijn ouders, broertje, zusje en familie, maar zeker ook voor zijn vrienden. Zonder aarzelen scheerden zijn vrienden allemaal hun hoofd kaal uit solidariteit met Sten. Zijn vrienden waren erg belangrijk voor Sten en Sten voor zijn vrienden; zij waren er altijd voor hem. Onder het motto “You never walk Alone” heeft de vriendengroep Sten een hart onder de riem gestoken en hebben ze allerlei bekende Nederlanders een bericht voor hem laten inspreken. Dit is gemonteerd in een prachtig filmpje waar hij veel kracht uit wist te halen. 

Een onzekere periode brak aan met veel behandelingen en ziekenhuisopnames, waar zijn lichaam goed op reageerde en in mei 2021 kreeg hij de uitslag ‘schoon’ te zijn. Pas toen kon hij weer enigszins ademhalen en durfde hij weer een beetje te kijken naar de toekomst. Hij wilde graag naar school en de studie aan de Hanzehogeschool werd weer opgepakt. Dat was een grote wens van Sten; gewoon net als ieder ander van zijn leeftijd weer naar school.
 
In mei 2022 kreeg hij het ineens erg benauwd en helaas bleek dat het weer helemaal mis was. Met spoed werd Sten opgenomen in het ziekenhuis en uit de scan bleek dat er toch weer uitzaaiingen in de longen waren. De arts was gelijk heel duidelijk en vertelde over de geringe kans op genezing… maar Sten ging niet bij de pakken neerzitten en gaf zeer zeker niet op! Alle mogelijke behandelingen zijn geprobeerd -met zelfs een behandeling op advies van specialisten uit Amerika- maar niets mocht baten.

Begin maart 2023 begon Sten zich slechter te voelen en uit de scan die toen gemaakt werd, bleek dat ook de zoveelste behandelkuur geen effect had gehad en dat er geen verdere behandeling meer mogelijk was. De grootste angst werd werkelijkheid. Diezelfde dag was hij nog zo dapper om zijn vrienden bij elkaar te roepen om dit vreselijke bericht met hun te delen. Vanaf dat moment ging het zienderogen slechter met Sten en liefdevol omringd door zijn vrienden en familie heeft hij nog geen week later op 21 jarige leeftijd de strijd tegen het Ewingsarcoom verloren.

Sten zijn hele leven speelde zich af op het voetbalveld en stond in het teken van voetballen. Hij was een veelbelovende voetballer die op 16-jarige leeftijd zijn debuut maakte in het eerste elftal van zijn club VV Nieuw Buinen, dat toen uitkwam in de Eerste Klasse amateurs. Hij zou op het hoofdveld, spelend in het eerste elftal, van zijn voetbalclub vele overwinningen moeten hebben behaald en vele kampioenschappen moeten vieren, maar in plaats daarvan is zijn uitvaart op datzelfde veld gehouden. Het was een enorm warme en eervolle afscheidsdienst waarbij er 400 mensen bijeen kwamen om hem de laatste groet te brengen.

Doneer nu